BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, 27 April 2013

Tahukah anda?Assalamualaikum,Sinarnya matahari,angin yang bertiup,awan yang bergerak,pokok yang menghijau dan banyak lagi.Dengan nikmat yang Allah bagi ini,bagaimana perlu kita manfaatkan?Patutlah kita bersyukur dengan nikmat ketenangan jika kita bandingkan dengan rasa bahaya,ancaman dan ketakutan.

Selain kita melihat alam sekeliling,yang telah Allah kurniakan pada kita,jom kita lihat pada diri sendiri.Bukankah tubuh badan ini juga merupakan amanah Allah.Kita sibuk dengan tugasan harian kita.Kadang-kala kita terlupa mengenai amanah tubuh badan ini.Padahal tubuh badan dan jasad inilah yang membantu kita menyempurnakan tugasan harian kita.Janganlah kita abaikan hak tubuh badan ini sehingga kita jatuh sakit.

Sesungguhnya tubuhmu mempunyai hak atas dirimu.(HR. Imam Muslim)

Bagaimana ya kita nak menjaga amanah tubuh badan ini?Sudah pastinya dengan bersenam,riadah,mengamalkan diet yang tidak berlebihan dan sebagainya.Jom kita rujuk pada Al quran dan idola kita,Rasulullah SAW.

Allah berfirman dalam Al Qur’an surat Al A’raf ayat 31:
“Hai anak Adam, kenakan pakaianmu yang indah disetiap memasuki masjid, makan dan minumlah dan janganlah berlebih-lebihan. Sesungguhnya allah tidak menyukai orang-orang yang belebih-lebihan.”

Rasulullah SAW menganjurkan semua muslim berolahraga secara rutin sebagai upaya untuk menjaga kesihatan dan kekuatan jasmani. Sabda baginda: “Ajarilah anakmu (olahraga) berenang dan memanah” (HR.Dailami).

Olahraga yang dilakukan secara rutin dapat membawa kepada perkembangan jiwa sambil meningkatkan keterampilan dan keyakinan diri .Selain untuk menjaga stamina olahraga berfungsi untuk memperkuat daya tahan tubuh, sehingga tidak mudah diserang penyakit.Seperti yang anda tahu,mencegah itu lebih baik dari mengubati.

Moga kita tidak membiarkan tubuh badan ini lesu,pasif kerana tubuh badan yang sihat amatlah berguna dalam cara hidup Islam itu sendiri.Janganlah kita jadikan alasan kesempitan masa untuk mengelak dari menunaikan hak pada tubuh badan.Tanggungjawab menunaikan hak pada tubuh badan itu sentiasa melebihi masa yang ada.Semoga kita bukanlah dalam golongan yang disoal mengenai kezaliman yang kita dah lakukan pada tubuh badan hari akhirat kelak.Jom kita mula dan teruskan menjaga hak kepada tubuh badan supaya kita sentiasa sihat,dapat menjadi orang yang bermanfaat di muka bumi ini dan dalam emosi yang sempurna.

0 comments: