BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, 20 December 2012

Post yang panjang.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera, 
 Hati manusia ini,kita tak tahu bila,di mana,oleh siapa yg dapat disentuh.Hanya satu perkongsian.Kasih sayang itu luas.Mungkin kita tak akan dapat seperti yang kita harapkan.Akan tetapi,jika kita mencuba dan menyandarkan pada Maha Pencipta,Maha Pencinta akan membalas yang super duper lagi hebat. 


Situasi A: Aku menunggu selama 3 jam(mungkin lebih) di sebuah restoran untuk menunggu adek2 1st year habis kelas.Aku agak kurang selesa apabila hampir semua org dlm kedai asyik pandang,waiter asyik tanya bila kawan2 nak sampai.Mana tak kan,aku seorang conquer 3 meja.Tapi aku tarik nafas dalam dan mohon kesabaran dariNya dalam hati. Aku tak membiarkan masa berjalan begitu saja.Aku mula membuka buku dan baca. Setelah lama kemudian,mereka pon tiba.Amat lah hepy sebab aku tak lagi keseorangan.Hepy dapat jumpa adek2 atas hasil binaan ikatan ukhuwah.Tiba2 seorang adek ni bagi bunga kat aku.Agak terdiam dan kaku.Allah yang bagi hadiah ni kat aku.Rasa macam Maha Pencinta dekat sangat dengan aku.Tapi hari tu rasa bunga tu bermakna sangat.Bunga itu akan layu.Tapi ikatan ukhuwah yang akan terus mekar. 

 Situasi B: Ada kakak yang datang ziarah kat rumah aku.Aku hanya sempat bersalam dan bertanya kabar.Aku tak bersembang panjang kerana sibuk study untuk cycle yg bz ni.Aku hanya membiarkan housemate yang lain yang melayan tetamu.Tapi dalam hati ni nk sangat sembang2,masakkan untuk kakak tu.Bila akak itu sedang menjamah makanan,akak itu datang padaku dan suapkan ku.Aku agak kaku.Sebab selalunya aku yang suapkan orang.Aku pernah mengharapkan suatu hari nnt ada org yg suapkan aku.Suap demi suap.Aku cuba menolak,bak kata aku makanan tu untuk akak.Boleh saja aku makan nanti.Tapi kakak tu nak sangat suapkan aku.Aku pon makan suap demi suap.Tersentuh sangat.Mengalir air mata di hati ni.Maha Penjaga Hati saja yang tahu apa tersimpan di hati ni dan dia realitikan apa yang terbuku dalam hati.Dan Dia lah yang tahu apa yang baik dan buruk untuk diri ini.

 p/s:Kita hidup di dunia ni bukan nya seorang.Tapi ramai di sekeliling kita.Give and take situation.Tak kira lah siapa anda,bila,di mana dan segalanya.Lakukan sesuatu bukan kerana dia itu siapa.Tapi lakukan sesuatu keranaNya.Jangan harapkan seseorang lakukan sesuatu pada anda kerana anda seseorang.Tapi harapkanlah seseorang lakukan sesuatu pada anda keranaNya. Saya menulis ini sebagai peringatan pada saya,bukan nak berbangga dengan apa yang saya dapat.Kegembiraan,kesedihan,pahit getir,manis,semua orang laluinya.Semua orang Allah akan uji.Allah akan uji hamba2Nya.Itu yang terbaik untuk kita selalu ingat padaNya. 

Demikian itulah yang Allah sampaikan di dalam kitab-Nya, “Apakah manusia itu mengira, bahwa mereka dibiarkan saja mengatakan, “kami telah beriman”, padahal mereka belum diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka. Maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang berdusta.” (TQS. Al Ankabut [29] : 2-3) 

 “Manusia yang paling berat ujiannya adalah para Nabi. Kemudian baru orang-orang yang lebih rendah derajatnya, berurutan secara bertingkat. Seseorang diuji menurut kadar agamanya. Jika ia kuat dalam agamanya, maka ujiannya sangat berat. Dan jika lemah agamanya, maka ia akan diuji Allah sesuai tingkat ketaatannya pada agamanya. Demikianlah bala’ dan ujian itu senantiasa dilimpahkan kepada seorang hamba sampai ia berjalan di muka bumi tanpa dosa apapun.”(HR. Tirmidzi) 

 Maha Pencipta bagi ujian untuk bagi kita ingat selalu padaNya.Kerana manusia itu alpa.Hanya Maha Pencipta yang tahu segalanya.
Usaha-usaha!!! Cari cahayaNya.
Walaupun sebesar zarah kebaikan yang kita buat,asalkan ikhlas,insyaAllah ada saja titik tersentuh yang Allah bagi.Saya percaya itu.

Jom nyanyi sebelum study.Owwyeah.
Iman adalah mutiaraDi dalam hati manusiaYang meyakini AllahMaha Esa, Maha Kuasa

Tanpamu iman bagaimanalahMerasa diri hamba padaNyaTanpamu iman bagaimanalahMenjadi hamba Allah yang bertaqwa

Iman tak dapat diwarisiDari seorang ayah yang bertaqwaIa tak dapat dijual-beliIa tiada di tepian pantai

Walau apapun caranya juaEngkau mendaki gunung yang tinggiEngkau berentas lautan apiNamun tak dapat jua dimilikiJika tidak kembali pada Allah

0 comments: